niedziela, 18 maja 2014

Sernik Raffaello Na Zimno


Składniki


Spód:

  • • 100 g wafelków kokosowych w białej czekoladzie typu princessa

Masa kokosowa:

  • • 250 g serka mascarpone
  • • 1 i 1/2 szklanki (225 g) cukru pudru
  • • 2 puszki mleka kokosowego (2 x 400 ml)
  • • 250 g twarogu sernikowego lub jogurtu greckiego
  • • 200 g białej czekolady
  • • 4 łyżki likieru amaretto
  • • 6 łyżek likieru kokosowego (np. domowego)
  • • 2 i 1/2 łyżki żelatyny + 3 łyżki wody

Dekoracja:

  • około 50 g wiórków kokosowych
  • opcjonalnie: gotowe pralinki kokosowe, obrane migdały

Przygotowanie:

  1. Wafelki pokruszyć i wyłożyć równą warstwą na spód tortownicy o średnicy 24-25 cm, nie trzeba uklepywać.
  2. Serek mascarpone ubić z cukrem pudrem (około 1-2 minuty, do podwojenia objętości), jeśli nie mamy miksera możemy użyć trzepaczki lub rózgi. Teraz kolejno będziemy dodawać resztę składników za każdym razem mieszając trzepaczką.
  3. Dodać twaróg i używając trzepaczki energicznie mieszać aż masa będzie jednolita, dodać mleko kokosowe i powtórzyć połączenie składników za pomocą trzepaczki.
  4. Czekoladę roztopić i stopniowo, po łyżce, dodawać do niej masę kokosową (w ten sposób dodać około 6-7 łyżek masy kokosowej), wraz z każdą dodaną łyżką mieszać czekoladę trzepaczką. Dopiero taką zahartowaną czekoladę dodać do reszty masy i wymieszać trzepaczką.
  5. Dodać likiery a następnie żelatynę: najpierw namoczyć żelatynę w zimnej wodzie (10 minut), najlepiej w metalowym garnuszku, później na małym ogniu podgrzewać mieszając aż żelatyna całkowicie się rozpuści, nie zagotowywać. Dodawać do niej po łyżce masę kokosową (w sumie około 6-7 łyżek) za każdym razem mieszając, postępujemy tak samo jak w przypadku dodawania białej czekolady.
  6. Po dodaniu likieru i żelatyny masę wymieszać i łyżką wyłożyć na wafelki (nie wylewać na raz całej masy bo wafelki się przemieszają). Wstawić do lodówki na kilka godzin. Gdy deser będzie całkowicie zastygnięty, obkroić nożem i zdjąć obręcz. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi i udekorować migdałami lub pralinkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz