Składniki:
- 750 g jogurtu greckiego, w temperaturze pokojowej
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 130 g cukru pudru, przesianego
- 24 g żelatyny w proszku
- 200 g śmietany kremówki 30%, schłodzonej
- 350 g jagód lub borówek amerykańskich, świeżych lub mrożonych
Przygotowanie:
- W większym naczyniu wymieszać jogurt grecki z ekstraktem z wanilii i cukrem pudrem. Odłożyć.
- Żelatynę namoczyć, następnie rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Dodać do niej 4 łyżki odłożonej masy jogurtowej i wymieszać. Sprawdzić między opuszkami palców - nie powinno być w niej grudek. Gdyby były - podgrzać lekko w mikrofali lub nad parą wodną (nie gotować) i raz jeszcze dokładnie wymieszać. Całość dodać do pozostałej masy jogurtowej, wymieszać.
- Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Przełożyć do masy jogurtowej i wymieszać. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia (uwaga: tężeje szybko). Dodać jagody (mogą być zamrożone, nie powinny być jednak zbite w jedną bryłkę) lub borówki amerykańskie (je wcześniej odmrozić i osuszyć na papierowym ręczniczku). Wymieszać.
- Przygotować formę o średnicy 23 cm, najlepiej z ceramicznym spodem i silikonową obręczą (tradycyjną formę wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając papier poza obręcz). Do formy przelać masę jogurtową z jagodami, wyrównać.
- Schłodzić w lodówce do całkowitego zastygnięcia sernika.
Dodatkowo:
- 125 g serka mascarpone
- 1,5 łyżki jagód
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksować w malakserze (lub blenderem). Rozsmarować po wierzchu sernika.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego :-).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz