niedziela, 18 maja 2014

Pyszny Tort Czekoladowy



Ciasto podwójnie czekoladowe, składające się z dwóch blatów czekoladowych: ciemnego i jasnego, przełożone grubą warstwą słodkiego kremu czekoladowego. Z lekką kawową nutą. Ozdobione lasem Malteserów. Ciasto u dzieci, niezależnie od wieku, wywołuje natychmiastowy efekt 'wow' i uśmiech na twarzy :-). Ciekawy efekt można również osiągnąć dekorując ciasto Malteserami w białej czekoladzie. Polecam, na Dzień Dziecka lub na urodzinki maluszków :-).


Składniki na ciasto czekoladowe ciemne:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 50 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia


Przygotowanie

W garnuszku roztopić masło, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
W misie miksera ubić jajka (w całości) z cukrem (końcówką do ubijania białek), na gęstą, jasną i puszystą pianę. Wlewać strużką czekoladę z masłem, następnie ekstrakt, cały czas miksując. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką.
Gotowe ciasto przelać do okrągłej formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. 
Piec w temperaturze 175ºC przez około 25 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

    Składniki na ciasto czekoladowe jasne:

    • 50 g białej czekolady
    • 50 g masła
    • 50 g drobnego cukru do wypieków
    • 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
    • 50 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie


W garnuszku roztopić masło, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
W misie miksera ubić jajka (w całości) z cukrem (końcówką do ubijania białek), na gęstą, jasną i puszystą pianę. Wlewać strużką czekoladę z masłem, następnie ekstrakt, cały czas miksując. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką.
Gotowe ciasto przelać do okrągłej formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. 
Piec w temperaturze 175ºC przez około 25 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.


    Krem z mlecznej czekolady i kawy:

    • 500 ml śmietany kremówki 36%
    • 1 łyżka kawy zbożowej
    • 350 g mlecznej czekolady, posiekanej
    • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

W garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać cukier, kawę i wymieszać. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić do jej roztopienia, co pewien czas mieszając. Wystudzić i schłodzić w lodówce przez 12 godzin (całą noc).
Przed samym przełożeniem tortu ubić (końcówkami do ubijania białek) do otrzymania gęstego kremu, uważając, by go nie 'przebić' (zwarzyłby się natychmiast).

Dodatkowo

    • 4 opakowania Malteserów (ok. 120 g każde opakowanie)

Wykonanie


Na paterze ułożyć ciemny blat, posmarować grubą warstwą kremu czekoladowego. Przykryć jasnym blatem. Wierzch i boki grubo posmarować kremem. Ozdobić Malteserami przyklejając je do kremu jeden obok drugiego.
Schłodzić.

Smacznego :-).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz